shutterstock_503611567

YouTube mjesečno koristi oko dvije milijarde ljudi, što ga čini jednim od najpopularnijih digitalnih servisa današnjice. I ne, najveća internetska videoplatforma ne služi samo za gledanje glazbenih spotova i šaljivih filmića s mačkama u glavnoj ulozi, već je i korisno sredstvo za promidžbu tvrtki i poduzetnika. Još niste otvorili svoj kanal na YouTubeu? Učinite to čim prije, a mi ćemo vam reći zašto!

Prezentacija proizvoda, usluga i tvrtke

YouTube je moćan marketinški alat, pogotovo zato što je video pogodan za demonstraciju proizvoda i usluga, ali i predstavljanje same tvrtke i njezine korporativne kulture općenito. Svakako razmislite o produciranju sadržaja poput mini-reportaža koje predstavljaju vašu kompaniju te kratkih filmova ili čak animacija koje prezentiraju vašu ponudu. Naravno, materijal koji objavljujete na YouTubeu trebao bi biti kvalitetan te isplaniran i realiziran uz pomoć profesionalaca. Svakako pripazite i na dužinu videa jer pozornost internetskih korisnika danas je veoma mala. Drugim riječima, recite (tj. prikažite) ono što imate u minutu-dvije.

Promet prema web odredištu

YouTube može indirektno imati i povoljan učinak na posjećenost vaše službene web stranice. Kako to postići? Vodite računa o tome da svaki objavljeni video sadrži kratak opis i relevantan link koji vodi na vašu stranicu, a ne zaboravite staviti link i u opis samoga kanala (gdje možete dodati i poveznice na svoja društvenomrežna odredišta). Ako ste kvalitetnim sadržajem privukli pozornost korisnika na YouTubeu, oni će možda željeti saznati više o vašem biznisu, a to će, ako im je već serviran link, moći učiniti isti čas.

Gradnja reputacije

YouTube je idealno mjesto za objavljivanje tutorijala, savjeta i edukativnog materijala u obliku videa, čime možete dodatno unaprijediti imidž tvrtke i privući pozornost ciljane publike. Bavite se kulinarstvom? Snimite video-recept popularnog jela. Imate programersku tvrtku? Objasnite korisnicima u kratkim crtama kako izgleda proces stvaranja web stranice ili internetske trgovine. Takvim sadržajem dodatno pokazujete svoju stručnost, profesionalnost i iskustvo te jačate reputaciju poduzeća, kako među potencijalnim kupcima i korisnicima usluga, tako i u B2B okruženju.

Praktična riznica videozapisa

Vaš kanal na YouTubeu ujedno je i svojevrsna video-arhiva u koju uvijek možete posegnuti kada vam zatreba određeni sadržaj. Naime, zbog jednostavnih opcija dijeljenja i user-friendly postavki, videozapisi objavljeni na YouTubeu lako se koriste i na drugim online odredištima. Želite ugraditi (“embedati”) neki video u sklopu članka ili bloga na svojoj web stranici? U nekoliko klikova možete doći do njegova koda na YouTubeu, kopirati ga i “zalijepiti” na odgovarajuće mjesto unutar CMS programskog rješenja koje koristite za upravljanje stranicom. Želite poslati svoj promidžbeni video partneru ili klijentu? Ako je objavljen na YouTubeu, nema potrebe za baratanjem velikim datotekama. Videozapisi objavljeni na YouTubeu mogu dobro poslužiti i kao sadržaj u newsletteru te za opremanje multimedijalnih prezentacija, a, među ostalim, praktični su i za dijeljenje na društvenim mrežama.

A kad već pomno gradite svoju online video-riznicu, vodite računa i o njezinu povremenom ažuriranju i uređivanju. U prijevodu: onaj video star tri godine, koji prikazuje proizvod koji više nemate u ponudi, slobodno sklonite od očiju javnosti.