shutterstock_750832360

Pametni telefon i prijenosno računalo danas su osnovni gadgeti koje uza se mora imati svaki poduzetnik, ali i uz njih dolaze još mnogi drugi uređaji koji olakšavaju i unaprjeđuju svakodnevni poslovni život i zadatke. Donosimo izbor pet gadgeta koje je korisno imati pri ruci u uredu i izvan njega.

Pametni sat

Ne tako davno, pametni sat slovio je kao trendovski tehnološki novitet futurističkih karakteristika, ali danas više i nije baš tako rijetka pojava, premda će proći još podosta vremena prije nego što zamijeni klasične ručne satove. Ovisno o modelu i tehničkim značajkama, pametni satovi omogućuju bežično povezivanje s mobitelom, praćenje notifikacija, provjeru e-mailova, telefoniranje, praćenje fizičkih aktivnosti, upravljanje drugim uređajima te još mnoge druge funkcije kojima ćete zasigurno pronaći svrhu u užurbanoj poslovnoj svakodnevici.

Tablet

Sve je počelo s Appleovim iPadom, nakon čega su se u tržišnu utrku uključili i mnogi drugi proizvođači, da bi u kratkom roku tablet postao uobičajeni gadget na uredskim stolovima i u poslovnim aktovkama. Doduše, ima i onih koji smatraju kako je riječ o onoj vrsti gadgeta koji većinu vremena skupljaju prašinu, ali tu ćemo raspravu ostaviti za neku drugu prigodu. U svakom slučaju, tablet je dobar suputnik na dugim poslovnim putovanjima, ali i korisna stvarčica na sastancima i konferencijama te će vam u pojedinim situacijama praktično poslužiti kao privremena zamjena za laptop.

Džepni projektor

Prijenosni projektori relativno su nova vrsta uređaja na tržištu i cjenovno su još uvijek u višem rangu, ali nije teško uvidjeti njihovu praktičnost u poslovnom okruženju. Džepni projektor služi kao svojevrstan prijenosni monitor koji možete posvuda nositi sa sobom, jednostavno povezati s drugim računalnim izvorima te koristiti za prezentacije, predavanja i sastanke, ali i za zabavu u slobodno vrijeme.

Prijenosni disk

Bez obzira na sve mogućnosti koje pruža cloud tehnologija, teško je zamisliti ured bez barem jednog prijenosnog diska za pohranjivanje i backup važnih datoteka. Koju ćete vrstu prijenosnoga diska odabrati, ovisi ponajviše o vašim financijskim mogućnostima, zatim potrebnim kapacitetima i učestalosti upotrebe – klasični HDD diskovi su sporiji i osjetljiviji na udarce, ali jeftiniji i većeg kapaciteta, dok su njihovi “nasljednici, SSD diskovi, brži i relativno pouzdaniji, ali i osjetno skuplji.

Bežične slušalice

Ponekad će vam jednostavno zatrebati da se isključite od uredske vreve i posvetite pisanju važnog izvještaja, ponekad će vam biti korisne ako komunicirate preko Skypea, ali i za gledanje korisnog tutoriala na YouTubeu… Ukratko, kvalitetne slušalice uvijek je dobro imati pri ruci, a možda je vrijeme da isprobate i neki bežični model te se riješite uobičajenih frustracija sa žicama i njihovim zapetljavanjem.