shutterstock_621826694

Voditi bilo kakav ozbiljan posao danas je praktički nemoguće bez korištenja računala i interneta, a informatička sigurnost pritom treba biti na listi prioriteta svakog poduzetnika. I dok u velikim tvrtkama i korporacijama postoje IT odjeli koji vode računa o održavanju i sigurnosti, mali poduzetnici u pravilu ne mogu osigurati takav oblik interne tehničke podrške. Međutim, nema mjesta očaju. Malo opreza i zdravog razuma te nekoliko naših savjeta smanjit će rizike da se vaše poslovno računalo nađe na meti zloćudnog softvera i hakerskih napada.

Opskrbite računalo sigurnosnim alatima

Premda nijedan antivirusni program nije savršen, bez njih se danas jednostavno ne može. Postoji više besplatnih alata, ali i besplatnih verzija komercijalnog softvera koji pružaju barem osnovnu razinu zaštite. Međutim, za poslovne potrebe ipak je bolje uložiti nešto novca u jedan snažan i punokrvan antivirusni program. Raspitajte se kod kolega i stručnjaka za preporuku. Također, ne zaboravite uključiti vatrozid koji će u pozadini filtrirati i ograničavati prijetnje s interneta. Većina antivirusnih programa danas dolazi s njim, a sadrže ga i operativni sustavi poput Windowsa.

Redovito ažurirajte softver

Hakeri često ciljaju na sigurnosne propuste u programima, aplikacijama i operativnim sustavima, stoga uvijek vodite računa o nadogradnji softvera na najnovije inačice. To vrijedi i za antivirusne programe kojima su svako malo potrebne svježe virusne definicije, dok je redoviti “update” Windowsa nešto što se podrazumijeva samo po sebi. Većina softverskih proizvoda danas ionako nudi opcije automatskog ili zakazanog ažuriranja pa je svakako preporučljivo da ih koristite.

Mijenjate lozinke

Koliko god zvučalo stereotipno, uvijek valja ponoviti: zaboravite na jednostavne lozinke u obliku “12345…”. Uzmite malo vremena i osmislite jaku i jedinstvenu lozinku koja će sadržavati različita slova (mala i velika), posebne znakove (npr. #, $, %) i brojke. Također, imajte na umu kako vam za svaki korisnički račun, odnosno online servis treba posebna i drukčija lozinka, a da biste lakše upravljali njima, pomoći će vam alat “password manager” koji će ih zapamtiti umjesto vas. Tamo gdje je moguće svakako koristite dvostupanjsku provjeru autentičnosti, sigurnosnu metodu koja uz lozinku uključuje i verifikacijski kod.

Ne klikajte po svemu i svačemu

Internet je nepresušno vrelo informacija i sadržaja, ali i mjesto prepuno kutaka u koje je bolje ne zalaziti. Izbjegavajte sumnjive web stranice koje vrve pop-up prozorima, nikako ne preuzimajte datoteke s njih, a na korištenje piratskog sadržaja i ne pomišljajte. Posebnu pozornost posvetite i e-mail porukama koje stižu u vaš inbox. Ako niste sigurni u identitet i namjere pošiljatelja, ne otvarajte nikakve linkove ili privitke unutar poruka jer samo jedan nesmotren klik može rezultirati zaraženim računalom i nizom popratnih nevolja. Oprezno postupite i pri popunjavanju osobnih podataka u web formularima, odnosno upisujte ih samo onda kada ste u potpunosti sigurni u autentičnost web stranice ili servisa.

Uvijek radite “backup”

Unatoč svim mjerama kojima ste zaštitili računalo, opreza nikad dovoljno. Stoga svakako napravite sigurnosne kopije važnijih datoteka i poslovnih dokumenata, kako biste se osigurali od gubitka podataka u slučaju sigurnosnih problema, ali i tehničkih kvarova. Kopije pohranite na vanjskim memorijama ili provjerenim cloud servisima te vodite računa o redovitom ažuriranju svog “backupa”. Ako vaše računalo i snađe najgora sudbina, barem ćete znati da nije baš sve izgubljeno.