shutterstock_577940068

Tehnologija se mijenja iz dana u dan i napredak ne pokazuje znakove umora. Ne treba posebno naglašavati kako tehnološka postignuća preko noći mijenjaju način poslovanja u gotovo svim industrijskim granama i sferama biznisa, što znači da kao poduzetnik morate biti svjesni modernih trendova i tržišnih kretanja te im se konstantno prilagođavati. U suprotnom, riskirate zaostajanje za konkurencijom i – u najgorem slučaju – stavljanje “ključa u bravu”. Kako biste smanjili mogućnost takvog scenarija, jedan od imperativa mora vam biti svakodnevno praćenje suvremenih kretanja i novosti u isprepletenom svijetu tehnologije i biznisa. Za početak izdvajamo nekoliko važnih trendova koji već danas oblikuju poslovanje i poduzetništvo, a to će još više činiti i sutra.

Blockchain

Blockchain je kompleksna tehnologija za pohranu transakcijskih podataka čije funkcioniranje možda nije lako razumjeti, ali to ne znači da je zato trebate ignorirati. Bitcoin i kriptovalute već su se uvukli u pojedine sfere poslovanja, donijevši nove vidove plaćanja, financijskih transakcija i investiranja, a stručnjaci predviđaju kako će Blockchain uskoro u potpunosti promijeniti logističku industriju i sustave lanaca opskrbe. Sasvim dovoljno razloga da vam bude na radaru.

Internet stvari

Prije samo nekoliko godina internet stvari (Internet of Things, IoT) bio je tek razvikani “buzzword”, ali danas ta tehnologija polako, ali sigurno postaje dio svakodnevice, zahvaljujući sve većem broju pametnih uređaja koji se povezuju putem interneta i mogu međusobno “komunicirati”. Internet stvari u poslovnom okruženju pruža velik potencijal za inovacije i implementaciju naprednih tehnoloških rješenja, a sve značajniju primjenu bilježi u sektorima logistike, medicine, energetike i građevinarstva.

Poslovanje u oblaku

Računalstvo u oblaku (cloud computing) tvrtkama pruža praktične mogućnosti za pohranu datoteka i sadržaja te suradnju među zaposlenicima pa samim time snažno povećava učinkovitost i fleksibilnost poslovanja. Cloud integracija odavno je već standard u modernim poslovnim organizacijama, a njezina važnost samo će rasti, i to zahvaljujući sve boljim, pouzdanijim i, ono što je najvažnije, sigurnijim digitalnim rješenjima za poslovanje u oblaku. Jeste li već odabrali svoj cloud servis?

Računalna sigurnost

U vremenu kada se većina poslova i aktivnosti odvija digitalnim putem, rizici od hakerskih napada veći su nego ikad, a virusi i maliciozni softveri sasvim sigurno neće nestati ni u skoroj budućnosti. Štoviše, vjerojatno će, nažalost, postati još sofisticiraniji i opasniji. Drugim riječima, tvrtke koje su prisutne u online prostoru (što znači, praktički sve) moraju i morat će dobro voditi računa o adekvatnoj zaštiti vlastitih sustava i podataka, ali i zaštiti klijenata, partnera i kupaca. Osim same sigurnosti, to je ujedno i stvar povjerenja i ozbiljnog pristupa poslovanju.

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija već je neko vrijeme s nama, ali u diskretnom obliku. Skriva se u algoritmima Facebooka, Googlea i Netflixa, omogućuje funkcioniranje digitalnih asistenata kao što su Siri i Cortana, a igra i ključnu ulogu u razvoju samovozećih automobila koji bi uskoro mogli postati uobičajena pojava na cestama. U svijetu biznisa umjetna je inteligencija pogotovo važna u kontekstu poslovne analitike, prediktivnih analiza i big data sustava, a zbog svog ubrzanog razvoja i u godinama koje dolaze zasigurno će snažno utjecati na poslovanje u velikim i malim tvrtkama te poticati inovacije u različitim industrijama.