shutterstock_400874467

Pokrenuli ste poslovni blog, redovito producirate sadržaj, ali sada želite ozbiljno zainteresirati čitatelje za svoje proizvode ili usluge i pretvoriti ih u (vjerne) kupce. Naravno, to se neće dogoditi preko noći jer svaki oblik prodajnih aktivnosti u pravilu zahtijeva dosta planiranja, vremena i truda. Međutim, misija nije neostvariva, a u nastavku izdvajamo nekoliko stvari koje je dobro imati na umu ako želite da vaš blog pridonese prodajnim rezultatima.

Budite suptilni u tonu i pristupu

Jasno je da želite prodati svoj proizvod ili uslugu, ali to ne znači da vaš blog-post mora biti pisan u stilu oglasa ili PR objave. Štoviše, ako budete nametljivi i hvalite svoj proizvod na sva usta, prišivajući mu epitete kako je “naj naj” u svakom pogledu, samo ćete odbiti čitatelja koji ionako nije došao na blog čitati prodajne tekstove, nego saznati nešto korisno i zanimljivo. Vodite stoga računa o tonu komunikacije, a svoje proizvode predstavljajte tako da nenametljivo i suptilno opišete njihove prednosti i značajke, po mogućnosti na nekom konkretnom primjeru upotrebe iz svakodnevnog života. Ako korisniku pritom pružite kvalitetnu informaciju i dobar savjet, veća je i vjerojatnost da će se zainteresirati za ono što nudite.

Poigrajte se formatima

Napisali ste zanimljiv tekst, no jeste li razmislili o njegovoj vizualnoj opremi? Naime, korisnike interneta (čija je koncentracija ionako mala) trebate privući i kvalitetnim vizualnim sadržajem kako bi uopće počeli razmišljati o kupnji. Prodajete gadgete ili tehnološku opremu? Osigurajte najkvalitetnije moguće fotografije proizvoda za opremu teksta. Izrađujete mobilne i web aplikacije? Razmislite o jednostavnoj infografici koju ćete objaviti u sklopu blog-rubrike, a putem koje ćete čitateljima približiti njihovu svrhu, prednosti ili način korištenja. Trebamo li uopće posebno napominjati kako je video-sadržaj više nego poželjan? Primjerice, video-tutorijali u sklopu bloga mogli bi veoma zainteresirati potencijalne kupce, a sve što vam treba je solidan smartphone, mini stalak za kameru te malo dobre volje i kreativnog zanosa. Ako ipak niste toliko vični kreiranju takve vrste sadržaja, potražite pomoć profesionalnih snimatelja.

Vodite računa o korisničkom iskustvu

Ne treba posebno naglašavati kako blog treba biti modernog izgleda i pregledno dizajniran, kako bi se korisnici uopće dulje vrijeme zadržali na njemu. Ako vaše web odredište djeluje zastarjelo i neintuitivno, zaboravite na interes čitatelja – kako za sadržaj, tako i za vašu tvrtku. Također, sve bitne informacije korisnicima trebaju biti brzo i lako dostupne, bez mnogo klikanja i traženja po stranici. Konkretno, u slučaju blog-postova važno je tekstove obogatiti direktnim relevantnim linkovima na kojima će čitatelj i potencijalni kupac dobiti više informacija o vašim proizvodima i uslugama. To mogu biti npr. poveznice na kontakt-podatke ili kontakt-obrazac, webshop, popis poslovnica, partnerske web stranice, službene kanale na društvenim mrežama i slično. Svakako je preporučljivo u sklopu teksta implementirati i “call to action” bannere koji vode do željenog odredišta koje sadrži više informacija o vašoj ponudi. Naravno, svi ti “dodaci” trebali bi biti u skladu s temom i kontekstom određenoga blog-posta.

Planirajte distribuciju sadržaja

Ako želite povećati čitanost bloga i posljedično doprijeti do potencijalnih kupaca, sadržaj je potrebno plasirati putem ostalih digitalnih kanala, kao što su društvene mreže, newsletter, partnerske stranice itd. Pri kreiranju sadržaja također obratite pozornost na SEO zakonitosti, kako bi vaši blogovi dobro kotirali na internetskim tražilicama. Ako ste već isproducirali sjajan blog-post, svakako uložite i sredstva u njegovo oglašavanje na društvenim mrežama, koje u biti nije skupo, a omogućava vam precizno targetiranje željene publike. Pri distribuciji sadržaja na digitalnim kanalima svakako razmišljajte i o prikladnim formatima i popratnoj opremi – naslovima, statusima, vizualima… Ako ste privukli pozornost korisnika te im u konačnici omogućili kvalitetan sadržaj i konkretne informacije, šanse da postanu vaši kupci samo će rasti!