shutterstock_552213241

Ako plivate poduzetničkim vodama, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji da trebate održati prezentaciju budućim i sadašnjim partnerima, potencijalnim kupcima, ali i uredskim kolegama. Osim vježbanja efektivnog nastupa, govorničkih vještina i govora tijela, važno je voditi računa i o samom tehničkom dijelu prezentacije, odnosno oblikovanju sadržaja koji ćete izložiti (ili je možda bolje reći: projicirati) pred publikom. Ako ste otvorili PowerPoint, a niste se maknuli od prvoga slajda – ne brinite se, mi smo tu da vam pružimo nekoliko korisnih savjeta!

Prva i zadnja stranica

Pobrinite se da prvi dojam bude što bolji! Prva stranica prezentacije treba publiku upoznati s temom izlaganja, ali i samim predavačem. Početni slajd stoga treba sadržavati istaknut naslov, odnosno temu prezentacije, vaše ime, titulu ili poziciju, a nije naodmet navesti i datum te mjesto održavanja izlaganja. Svakako stavite i neku upečatljivu sliku ili grafički motiv koji je u skladu s kontekstom prezentacije, kako biste odmah privukli pozornost sudionika.

Dodatnu pozornost zahtijeva i posljednja stranica jer njome zaključujete prezentaciju i ostavljate finalni efekt na publiku. Mnoge prezentacije završavaju tekstom zahvale ili pitanjem “ima li pitanja”, ali vi to možete i malo drukčije. Na zadnji slajd ubacite upečatljiv citat, prigodnu fotografiju koja šalje snažnu poruku ili čak i neki humorističan sadržaj, ako tema i kontekst to dopuštaju. Ako je okruženje ipak formalnije, prezentaciju možete završiti sažetkom, odnosno ključnim točkama izlaganja, svojim kontakt-podacima ili konkretnim pitanjem upućenim publici kao poticaj za raspravu.

Manje (teksta) je više

Jedna od pogrešaka koju mnogi čine je gomilanje teksta i paragrafa na stranicama prezentacije, misleći kako je svaka informacija važna i zanimljiva publici. U startu zaboravite na taj pristup jer ćete samo izgubiti pozornost kolega ili partnera. Čak je i slavni marketingaš Seth Godin jednom izjavio kako na slajdu ne smije biti više od šest riječi. Doduše, takvu razinu konciznosti možda nije uvijek moguće postići, ali poruka je ovdje jasna: budite što kraći s tekstom jer glavninu prezentacije ionako čini vaš usmeni dio. Pritom je najbolje da o slajdovima razmišljate kao o poglavljima i podnaslovima koji će pratiti vaše usmeno izlaganje.

Ništa bez slika

Ne pomišljate uopće na prezentaciju bez razrađenog vizualnog dijela. Slike i grafike privlače pozornost, održavaju zanimanje publike, pobuđuju emocije i najdulje ostaju u pamćenju. Stoga posvetite dovoljno vremena njihovu odabiru (u tu svrhu mogu vam poslužiti mnogi besplatni stock servisi poput, primjerice, Pixabaya) te u prezentaciju uključite slike koje su atraktivne i najbolje ilustriraju pojedine dijelove izlaganja. Važno pravilo: slikovni materijal mora biti kvalitetne rezolucije!

Ako baš nije nužno, izbjegavajte generičke tablice i grafove te pokušajte kvantitativne informacije predstaviti u obliku jednostavnih, ali oku ugodnih infografika. Ako nemate dizajnera u svome timu, za izradu infografika mogu vam dobro poslužiti besplatni i “user friendly” servisi, kao što je, primjerice, Canva.

“Sitnice” koje mnogo znače

Pri izradi prezentacije vodite računa o tome da slajdovi budu vizualno ujednačeni, premda to ne znači da se ne smijete poigrati različitim bojama i pozadinama kako biste dobili na zanimljivosti i sadržajnoj dinamici.

Pripazite da su slova čitka i dovoljno velika jer se u pravilu svi sudionici u prostoriji ne nalaze na istoj udaljenosti od projekcijskog platna. Veličina fonta minimalno bi trebala biti 30, a pri izboru vrste fonta odmaknite se malo od “dosadnog” Times New Romana te pružite priliku npr. Helvetici ili Futuri.

Zaboravite na zvučne efekte i clip art animacije jer one u većini slučajeva djeluju infantilno i neozbiljno. Korištenje videomaterijala u sklopu prezentacije sasvim je u redu, ali nemojte pretjerivati s količinom i trajanjem jer publika je ipak došla slušati i gledati u prvome redu vas.

I na kraju, ne gledajte na izradu prezentacije kao “nužno zlo”, već kao kreativan i inspirativan zadatak. Konačan rezultat možda će vas ugodno iznenaditi.