shutterstock_654614182

Vaše prijenosno računalo sve je sporije, često otkazuje poslušnost i čini se kako su mu dani odbrojani? Nema vam druge nego da počnete razmišljati o kupnji novog uređaja jer biti poduzetnik bez laptopa danas je uistinu teško i nepraktično. No, kako odabrati pravi laptop u vremenu kada tehnologija ide brzim korakom naprijed, a novi modeli svakodnevno preplavljuju tržište? Evo nekoliko savjeta koji će vam dobro doći pri nabavi novog prijenosnog računala.

Veličina

Ako ste često u pokretu i na sastancima, ultrabook djeluje kao najpraktičnije rješenje. Riječ je o tankim i laganim uređajima, koji najčešće dolaze s ekranom do 13 inča, SSD diskom i jačom baterijom. Doduše, njihova cijena je osjetno viša, pogotovo ako je riječ o nekom Appleovu modelu, ali zauzvrat u pravilu dobivate kvalitetan i praktičan gadget koji se lako nosi bilo kuda. Međutim, ako će vaš laptop veći dio vremena provesti na uredskom stolu, model standardne veličine i monitora od 15+ inča bolji je izbor, tim više što vam omogućuje ugodnije tipkanje i manje naprezanje očiju.

Operativni sustav

U slučaju operativnog sustava sve ponajprije ovisi o vašim dosadašnjim navikama i tome kojem “taboru” pripadate – Windows ili MacOS. Appleov operativni sustav slovi kao najbolja (i brža) alternativa sveprisutnim Microsoftovim rješenjima, ali i Windowsi su posljednjih godina napravili znatne korake naprijed kad je riječ o korisničkom iskustvu i sučelju. Laptopi danas često dolaze s predinstaliranim operativnim sustavom te, u pravilu, neće vam trebati mnogo vremena za njihovo postavljanje i početak rada. Naravno, legalni softver je obvezan i svakako vodite računa o redovitom ažuriranju.

Specifikacije

Ako prijenosno računalo koristite samo u poslovno-uredske svrhe, nisu vam potrebne “bijesne” performanse, ali to ne znači da će vam osnovni model uređaja biti dovoljan. Laptop za poslovne potrebe trebao bi imati 6 ili 8 GB RAM-a, kako bi uredski “multitasking” tekao glatko, dok je tvrdi disk od barem 500 GB već odavno standard (doduše, laptopi s SSD-om obično dolaze s manje prostora za pohranu podataka, ali su brži). Usporedite značajke različitih procesora (npr. Intel i AMD), gledajte da baterija ima što više mAh-a te vodite računa o tome koji su vam utori i portovi potrebni. Ako niste na “ti” sa specifikacijama, potražite savjet stručnih kolega ili prodajnog osoblja.

Cijena

“Koliko para, toliko muzike”, otrcana je fraza, ali u većini slučajeva sasvim istinita. Upotrebljiv laptop možete danas pronaći i za 2000 kuna, ali vrlo brzo postat ćete svjesni njegovih ograničenja, pogotovo kad je riječ o brzini, trajanju baterije, ali i kvaliteti materijala od kojeg je izrađen. U cjenovnom rangu od 4000 kuna nadalje već govorimo o snažnijim uređajima koji bi trebali potrajati i zadovoljiti poslovne potrebe većine poduzetnika. Naravno, ako je vaš konačni izbor neki od Appleovih modela, onda budite spremni na dva do tri puta veću cijenu.