shutterstock_403830406

Kvalitetan nastup na društvenim mrežama zahtijeva vrijeme, pedantnost i promišljeno planiranje. Međutim, mnogi poduzetnici koji digitalnu komunikaciju preuzimaju u svoje ruke čine veliku pogrešku: sadržaj na društvenim mrežama objavljuju stihijski, “kako im dođe”, odnosno onda kada im se nešto čini zgodnim za objavu.

Takav pristup u konačnici zbunjuje fanove, narušava interakciju i šalje upitnu sliku o imidžu poduzeća, a ni Facebookovi algoritmi neće vam biti naklonjeni. Istodobno, teško da ćete stihijskim pristupom poslati poruku koju želite ili ispričati smislenu priču o vašem poduzeću i poslovanju.

Ako iz nekog razloga još ne možete angažirati stručnjaka koji će odraditi posao za vas (što je opcija koju biste ipak trebali imati u vidu), krajnje je vrijeme da ozbiljno shvatite važnost planiranja nastupa na društvenim mrežama i posvetite se izradi svog prvog društvenomrežnog kalendara. Pođimo redom kroz osnovne korake!

Utvrđivanje ključnih tema i poruka

Uzmite papir i olovku ili otvorite tekstualni dokument te na jednome mjestu popišite sve aktivnosti koje planira vaše poduzeće. To može biti lansiranje novog proizvoda, novi poslovni projekt, sudjelovanje na stručnoj konferenciji, interna edukacija, važna obljetnica u tvrtki, team-building, poslovna putovanja, susreti s važnim klijentima… Ma, shvatili ste! Sve to može poslužiti kao polazište za sadržaj koji ćete komunicirati na društvenim mrežama. Nakon što sve potencijalne teme imate na jednome mjestu, bit će vam znatno lakše odabrati ključne poruke i informacije koje ćete plasirati u određenom razdoblju (recimo, idućih mjesec dana). Ako imate službeni blog, buduće postove također ubacite u plan i pobrinite se da budu napisani i objavljeni na vrijeme!

Definiranje dodatnog i rezervnog sadržaja

Osim glavnih i aktualnih tema, dobro je imati u pripremi i sadržaj koji nije strogo vezan uz određene datume i interne aktivnosti. Bacite oko na vašu web stranicu i izdvojite sadržaj koji je “svevremenski”, poput tekstova o kompaniji i njezinoj viziji i misiji, arhivskih blog-postova, studija slučajeva, opisa proizvoda i usluga i slično. Tu negdje sasvim se sigurno kriju prikladne teme za objavu na društvenim mrežama. Također, provjerite približavaju li se možda neki važni datumi, obljetnice ili svjetski dani, a koji su na neki način povezani s onime čime se bavite. Ako, primjerice, grad u kojemu imate svoje sjedište uskoro obilježava rođendan, nije naodmet u povodu toga uplanirati ležerniju objavu (tim više ako vaša tvrtka podržava ili sponzorira prigodne lokalne manifestacije). Dodatan će sadržaj, osim što će unijeti raznolikost na vašim društvenomrežnim odredištima, biti i “spasonosan” u slučajevima kada vam se eventualno izjalovi neka od ključnih planiranih tema.

Planiranje dinamike objava

Znate li kada su vaši fanovi najaktivniji? Kojim danima dobivate najviše lajkova i interakcije? Proučite analitiku koju vam omogućavaju društvene mreže i sukladno statistikama planirajte pojedine objave po tjednima, danima pa čak i satima. Naime, ako ustanovite da je vaša zajednica npr. aktivnija u jutarnjim satima, svakako je poželjno da češće plasirate sadržaj u tom dijelu danu. Također, vodite računa o tome da ne objavljujete previše sadržaja u kratkom razdoblju jer ćete dosaditi zajednici, a u konačnici i riskirati mogućnost gubitka dijela fanova. Do tri objave tjedno na jednom kanalu optimalne su u slučaju nastupa poslovnih subjekata, a jednom kada utvrdite redovitu dinamiku, pokušajte je i održati.

Izrada kalendara

U ovom koraku do izražaja će najviše doći vaša sposobnost planiranja i organizacije. Za kreiranje kalendara dovoljna vam je Excel tablica ili popularni cloud alat Google Sheets gdje ćete posložiti definirane teme u stupce i redove, rasporediti ih po datumima, staviti eventualne bilješke i malo se poigrati bojama da sve bude preglednije. Ako ste prisutni na više društvenih mreža, teme ćete, naravno, rasporediti na svaku od njih i prilagoditi ih sukladno karakteristikama svakog kanala (pripazite da vam sadržaj ne bude potpuno isti na različitim društvenim mrežama). U tablicama ćete također naznačiti formate koje ćete koristiti za pojedine teme (fotografije, linkovi, video…) te svakako predvidite prostor za unos tekstualnih statusa koje ćete koristiti za pripadajuće objave.

Priprema materijala i produkcija sadržaja

Nakon što ste definirali teme i pregledno ih rasporedili po datumima u tablici, vrijeme je i za kreativni posao. Svaku objavu na društvenoj mreži mora pratiti i tekstualni status koji treba biti kratak, jasan, zanimljiv i, naravno, bez gramatičkih i pravopisnih pogrešaka. Proučite kako to rade drugi (u prijevodu: vaša konkurencija) te pronađite vlastitu inspiraciju i ton glasa. Sve što napišete svakako dajte još nekome na provjeru prije same objave – ako je ikako moguće profesionalnom lektoru. U ovoj je fazi potrebno i unaprijed prikupiti što više potrebnih materijala koje ćete koristiti na društvenim mrežama. Drugim riječima, osigurajte na vrijeme prikladne fotografije i vizuale, izvucite i posložite sve linkove koje ćete koristiti te angažirajte kolege da vam pomognu u prikupljanju materijala. Nakon što su svi statusi i materijali posloženi u tablice, odnosno foldere, počinje najlakši dio posla – objavljivanje postova sukladno definiranom planu!

Naravno, plana se ne trebate uvijek strogo držati; u nekim će slučajevima iskrsnuti prigoda za neki dobar izvanredni sadržaj ili će vam se naknadno učiniti da je neku objavu bolje premjestiti za neko drugo razdoblje – ili je u potpunosti izbaciti jer je u međuvremenu došlo do promjene određenih informacija. Međutim, jednom kad ga napravite, društvenomrežni kalendar dat će vam onaj dobar osjećaj kako konačno držite konce u rukama i pružiti vam bolji uvid u vaše sadržaje, raspoložive materijale i komunikacijske aktivnosti. Ne manje bitno – olakšat će vam cijeli posao u vezi s nastupima na društvenim mrežama, povećati kvalitetu vašega sadržaja te, zahvaljujući boljoj organizaciji, znatno uštedjeti vrijeme. Kao poduzetnik, to ćete zasigurno znati cijeniti.