shutterstock_318980204

Zahvaljujući brzom internetu, danas postoje mnoge mogućnosti online pohrane i dijeljenja velike količine podataka, pa tako više nismo ograničeni samo na računalne diskove i vanjske memorije. Računalstvo u oblaku i cloud servisi uvelike su olakšali život poduzetnicima koji sada imaju više praktičnih mogućnosti za sigurnosnu pohranu važnih sadržaja, arhiviranje gomile datoteka, kao i suradnju s kolegama “na daljinu”.

Ukratko, cloud servisi sjajna su stvar i mnogi od njih imaju svoje besplatne inačice, no koji odabrati i koristiti u svakodnevnom poslovanju? Evo malog izbora koji vam može pomoći u odabiru najprikladnijega cloud rješenja za vaš biznis.

Dropbox

Dropbox je već veteran među cloud servisima, premda u usporedbi s konkurencijom posustaje u vidu osnovnog besplatnog prostora za pohranu koji iznosi tek 2 GB. Međutim, to je moguće osjetno povećati ako putem sustava referrala dovedete svoje prijatelje na servis. Prostor za pohranu moguće je povećati i uz plaćanje, pa tako za 10 dolara mjesečno dobivate na raspolaganje 1 TB, za 20 dolara dvostruko više, a postoje i posebne opcije za poslovne timove. Dropbox je, među ostalim, zahvalan za kolaborativne aktivnosti te putem svojih aplikacija omogućuje laku organizaciju i sinkronizaciju datoteka.

OneDrive

OneDrive je Microsoftov cloud servis kojeg se mnogi zasigurno sjećaju i po njegovu prvotnom nazivu SkyDrive. Usluga je integrirana u novije verzije Windowsa te je time već u startu dostupna korisnicima najraširenijeg operativnog sustava, a, među ostalim, omogućuje i praktičan rad s Office aplikacijama. OneDrive nudi 5 GB besplatnog prostora za pohranu, koji se uz plaćanje može povećati i do 5 TB, a dostupan je i u sklopu pretplata na Microsoftov paket uredskih alata Office 365.

iCloud

Ako ste korisnik Appleovih uređaja, iCloud će vrlo vjerojatno biti vaš primarni servis za skladištenje datoteka. Usluga je integrirana u većinu Appleovih proizvoda, a kad se registrirate na nju, automatski dobivate 5 GB besplatno. Korisnicima je na izbor nekoliko opcija proširenja prostora pa tako za 1 dolar mjesečno dobivate 50 GB, za 3 dolara 200 GB, dok će vas 2 TB stajati 10 dolara.

Google Drive

Priča o cloud servisima nikako ne može proći bez popularnog Google Drivea koji najvjerojatnije i koristite ako imate Gmail i Googleov račun. Osim što je naveliko raširen zahvaljujući integraciji s drugim Googleovim servisima, Drive se ističe i znatno većom količinom besplatnog prostora – čak 15 GB. Naravno, sveprisutni internetski div također nudi mnoge opcije uz plaćanje, a prostor je u sklopu usluge Google One moguće proširiti čak do pozamašnih 30 TB. Doduše, za to ćete trebati izdvojiti i pozamašnih 300 dolara mjesečno.

Box

Box je cloud usluga koja ponajprije cilja na poslovne korisnike (premda je dostupan i u inačici za osobnu upotrebu) pa je stoga prilagođen za kolaborativni rad te dijeljenje i uređivanje dokumenata. Box podržavaju mnoge platforme i aplikacije te dolazi s naprednim sigurnosnim opcijama i alatima za poslovne korisnike, a pruža pristojnih 10 GB besplatnog prostora. Za 10 dolara mjesečno dobivate 100 GB, a postoje i poslovni paketi koji uključuju neograničen prostor.