shutterstock_163121498

Za LinkedIn nesumnjivo već svi znate. Najveća društvena mreža za posao i poslovne korisnike okuplja zajednicu veću od 640 milijuna ljudi diljem svijeta, a u Hrvatskoj je koristi više od 500 tisuća korisnika. Zanimljivo, taj servis stariji je od Facebooka, odnosno osnovan je malo više od godinu dana prije Zuckerbergove kompanije.

LinkedIn je koristan alat za umrežavanje pojedinaca iz poslovnog svijeta i traženje prilika za zapošljavanje, ali i učinkovita platforma za predstavljanje poduzeća i B2B marketing. Svoj privatni profil na toj mreži vjerojatno ste već odavno otvorili, a sada je i krajnje vrijeme da, ako još niste, kreirate stranicu na LinkedInu za svoju tvrtku i iskoristite što više mogućnosti koje vam pruža taj kanal. Pročitajte nekoliko korisnih savjeta za uspješniji nastup na najvećoj poslovnoj društvenoj mreži!

Popunite sve informacije i održavajte ih ažurnima

Stranica na LinkedInu svojevrsna je osobna karta vaše tvrtke, stoga popunite što više praznih polja koja se od vas traže. Neke od informacija koje možete (ili obvezno morate) unijeti su web stranica, fizička adresa i kontakt-podaci, opis tvrtke i njezinih djelatnosti, godina osnivanja, slogan, veličina kompanije, vrsta industrije kojoj pripadate, ključni pojmovi koji opisuju djelatnost poduzeća i slično.

Svakako je potrebno voditi računa o vizualnim elementima stranice, poput profilne slike i naslovne fotografije (čija je preporučena veličina 1536×768 piksela), a koji bi trebali sadržavati prepoznatljive motive i boje brenda, odnosno kompanije. Za samu profilnu sliku najčešće se koristi upravo službeni logotip poduzeća.

Ne treba posebno naglašavati kako sve ključne informacije i podatke treba redovito ažurirati, odnosno ako je tvrtka u međuvremenu promijenila svoju adresu, web domenu, kontakt-podatke ili čak napravila rebranding – sve to treba biti vidljivo i na LinkedInu.

Redovito objavljujte relevantan sadržaj

Ono što vrijedi za većinu društvenih mreža, vrijedi i za LinkedIn: bez (dobrog) sadržaja se ne računa! Na LinkedInu se očekuje svojevrsna samopromidžba biznisa i kompanije, odnosno sadržaj koji ćete dijeliti trebao bi se tematski doticati postignuća, projekata, aktivnosti, zaposlenika, angažmana i uspjeha poduzeća. Sudjelovali ste na važnoj konferenciji ili stručnom skupu? Odlično, sigurno imate nekoliko kvalitetnih fotografija s mjesta događaja koje možete objaviti na LinkedInu – naravno, uz kratak i informativan tekstualni status. Organizirali ste teambuilding za svoje zaposlenike? To je također dobar povod za objavu koja će ujedno odražavati vašu korporativnu kulturu i brigu za djelatnike.

LinkedIn je također prikladno mjesto za dijeljenje blog-postova, tekstova i općenito sadržaja s korporativne web stranice, što ujedno može pridonijeti i povećanju posjećenosti vaših službenih online odredišta. Osim fotografija i relevatnih linkova, pozornost korisnika svakako možete privući i videosadržajem koji je već neko vrijeme jedan od najpopularnijih formata na društvenim mrežama.

Pritom vodite računa o tome da budete redoviti i konzistentni u objavljivanju sadržaja. Drugim riječima, ako se odlučite na dva-tri posta tjedno, pokušajte zadržati tu dinamiku i izbjegavajte duge pauze u objavljivanju kako biste zadržali pozornost korisnika i interakciju te izbjegli pad u “zaborav” na LinkedInu.

Potaknite svoje zaposlenike na angažman

Angažman poduzeća na LinkedInu može biti širi od aktivnosti na samom službenom profilu. Ako vaši zaposlenici već imaju otvorene osobne profile na toj društvenoj mreži, zamolite ih da ažuriraju svoje informacije, odnosno navedu da su zaposleni u vašoj tvrtki, ako nekim slučajem to još nisu učinili. Oni također mogu biti i svojevrsni ambasadori poduzeća, i to putem uključivanja u stručne rasprave unutar relevantnih grupa na LinkedInu, dijeljenjem objava s vaše službene stranice na LinkedInu ili korištenjem LinkedInove opcije za publiciranje vlastitih članaka na platformi. Naravno, ako već želite potaknuti zaposlenike na veći angažman u online prostoru, to morate pokazati vlastitim primjerom! Sve te aktivnosti učinit će vaše poduzeće vidljivijim i prepoznatljivijim na najvećoj poslovnoj društvenoj mreži, a to je svakako dobra stvar, zar ne!?

Iskoristite opcije oglašavanja

Poput svake ozbiljne društvene mreže, Linkedin također pruža mogućnost oglašavanja, kako bi se glas o vašem biznisu dodatno proširio do donositelja odluka, lidera i rukovoditelja, odnosno potencijalnih partnera. Istina, oglašavanje na LinkedInu mrvicu je skuplje u usporedbi s, primjerice, Facebookom, ali vam zato pruža specifičnije opcije targetiranja željene publike, npr. po kriteriju pripadnosti industriji, veličini kompanije, funkciji, zanimanju i slično. Linkedin nudi nekoliko tipova i formata oglašavanja, kao što je sponzoriranje sadržaja objavljenog na stranici na LinkedInu, plasiranje oglasa u inbox korisnika, mali tekstualni oglasi koji se pojavljuju korisnicima sa strane feeda i slično.

Također, postoji i zasebna platforma za oglašavanje slobodnih radnih mjesta, pomoću koje možete ciljati upravo one korisnike koji potencijalno odgovaraju potrebama i kriterijima vaše tvrtke. Ako je B2B marketing u fokusu vaše tvrtke, oglašavanje na LinkedInu svakako bi trebalo biti dio vaših aktivnosti te je poželjno posavjetovati se o tome s marketinškim stručnjacima.