shutterstock_409299157

Hrabro ste zaplivali poduzetničkim vodama, imate moderno dizajniranu web stranicu i aktivno se služite društvenim mrežama u cilju promicanja vlastitoga biznisa. Čini se kako ste svoj poslovni život uskladili sa zahtjevima digitalnih vremena, ali postoji još jedna stvar na koju ste možda zaboravili, a to je – blog. Na spomen bloga neki će poduzetnici vjerojatno odmahnuti rukom, uz komentare “nemam ja vremena za to” ili “što će to meni?”, ali takvi jednostavno griješe. Blogovi su nekad bili tek osobni dnevnici pojedinaca koje su svi mogli čitati na internetu, ali danas su se pretvorili u iznimno koristan alat za promidžbu tvrtke i poduzetnika te plasiranje i razmjenu relevantnih informacija. Ako još smatrate da vam blog nije potreban, sljedeći razlozi zasigurno će vas natjerati da promijenite mišljenje.

Blog povećava vidljivost na internetu

Svaki novi blog-post sadrži informacije i ključne pojmove koji su nekome potencijalno važni i zanimljivi. To konkretno znači da redovito pisanje tekstova (u skladu sa SEO pravilima) povećava mogućnost da se pojavite u rezultatima internetskih pretraga drugih korisnika koji pretražuju pojmove vezane za vaš sektor ili industriju. A jednom kada dođu do vašeg blog-posta, možda će ih zanimati i više o tome tko ste i čime se bavite…

Blog vas pozicionira kao stručnjaka

Ako svoje znanje, profesionalno iskustvo i osobnu perspektivu umijete uspješno pretočiti u pisanu riječ, čitatelji će se uvijek vraćati po još, ali i pružati vam vrijedan feedback. Istodobno će vam rasti i ugled i autoritet u online zajednici, što može imati samo povoljan učinak na vaš biznis. Ono što je još važnije – ako se isprofilirate kao kvalitetan i uspješan bloger u svojoj branši, postajete zanimljivi i medijima koji su ionako često u potrazi za stručnjacima koji imaju za reći “dvije-tri pametne” na određenu temu. Malo besplatnog PR-a uvijek dobro dođe, a blog je jedan od načina koji vam to može omogućiti.

Blog privlači nove kupce i partnere

Kvalitetan, ažuran i koristan sadržaj na blogu može učvrstiti povjerenje zajednice prema vama i vašoj tvrtki, a među čitateljima će vrlo vjerojatno biti i onih koji će se zainteresirati za proizvod ili uslugu koju nudite ili neki oblik poslovne suradnje – pogotovo ako su zahvaljujući vašemu blogu naišli na rješenje nekog problema, dileme ili potrebe. Možda će upravo dobar post biti onaj “okidač” koji će ih potaknuti na ključni korak – izravan kontakt ili kupnju.

Blog je izvor svježeg sadržaja

Rubrika Blog izvrstan je dodatak vašoj službenoj web stranici jer će povećati dinamiku sadržaja na njoj i razbiti dojam “statičnosti”, kakav često imaju poslovne stranice. Istodobno, redovito pisanje blogova pružit će vam izvor novog sadržaja za dijeljenje na društvenim mrežama (kako putem osobnih, tako i službenih profila), ali i za newsletter, ako ga imate. Ne treba zaboraviti ni da, osim samih čitatelja, ažuran i svjež sadržaj vole i internetske tražilice.

Blog je izvor novih ideja i kreativnosti

Osim što je zahvalan za promicanje tvrtke i poslovnih aktivnosti, blog je i izvrstan način za razvijanje osobnih vještina. Ako se ozbiljno posvetite blogu, vrlo vjerojatno ćete istrenirati svoje “spisateljske” sposobnosti, proširiti vokabular, doći do novih ideja i naučiti kako probuditi vlastitu inspiraciju. Štoviše, s vremenom ćete otkriti kako se u vama krije pravi mali urednik koji dobro zna što je u trendu, kako čitatelji dišu i kako prezentirati relevantnu temu na što zanimljiviji način. A kao svaki ozbiljni poduzetnik, nove vještine i ideje zasigurno ćete znati primijeniti u svakodnevnim poslovnim aktivnostima.