shutterstock_1041687955

Želite brzo i jednostavno obavijestiti svoje vjerne kupce o sniženjima ili novim proizvodima? Ili im samo skrenuti pozornost na zanimljive sadržaje na vašoj web stranici ili blogu? Možda želite klijente i partnere informirati o svojim novim poslovnim aktivnostima i postignućima? Sve to i još mnogo više možete učiniti pomoću newslettera!

Newsletter je jedan od najpopularnijih alata online marketinga koji poduzeću ili brendu omogućava plasiranje specifičnih informacija ciljanoj publici. Šalje se putem e-maila, i to pretplatnicima koji su se prethodno na vašoj stranici registrirali za njegov primitak, a kreira se pomoću specijaliziranih online servisa (kao što je, primjerice, svemoćni MailChimp) koji se u pravilu relativno lako koriste te pružaju više opcija i predložaka za izradu kampanja.

Prednosti newslettera su mnoge, a u nastavku izdvajamo ključne razloge zašto biste što prije trebali krenuti u avanturu zvanu e-mail marketing!

Izgradnja odnosa s korisnicima

E-mail je direktniji i osobniji kanal komunikacije i samim time zaokuplja veću pozornost korisnika u usporedbi s drugim promidžbenim sredstvima. Newsletter stoga čak možemo promatrati kao mali online magazin kojemu se čitatelj može posvetiti onda kada mu to najviše odgovara. Istodobno, ako svojim newsletterom redovito dostavljate kupcima pravodobne i relevantne informacije, stvarate izvrsnu podlogu za izgradnju njihove vjernosti i privrženosti brendu.

Segmentacija publike

Servisi za izradu newslettera u pravilu omogućuju stvaranje više različitih listi pretplatnika i segmentaciju kontakata prema željenim kategorijama. Tako, primjerice, možete imati jednu listu za poslovne partnere i suradnike, drugu za kupce i korisnike usluga, treću za inozemne pretplatnike itd. Ukratko, newslettere možete krojiti “po mjeri” i dostaviti prilagođenu poruku specifičnoj skupini ciljanih korisnika, što u konačnici može donijeti i bolje rezultate.

Detaljna metrika

Koliki je postotak vaših pretplatnika otvorio poslani newsletter? Koji je sadržaj privukao najviše klikova? Je li se netko u međuvremenu odjavio s newslettera? Odgovor na ta i još mnoga druga pitanja omogućava vam analitika servisa za izradu i slanje newslettera. Pozorno je pratite jer ćete tako saznati kako vaša publika “diše”, kako reagira na sadržaj i što je najviše zanima. Statistike će vam u konačnici dati i korisne smjernice za poboljšanje budućih newsletter kampanja.

Relativno mali troškovi

Ako želite newsletter profesionalnog izgleda (a želite!), trebat ćete angažirati stručnog dizajnera koji će osmisliti njegovo ruho. Možda ćete trebati i usluge marketinške agencije koja će se brinuti o njegovu kreiranju i slanju. Međutim, bez obzira na to, newsletter je u pravilu jeftiniji od drugih oblika izravne komunikacije, kao što su npr. klasična pošta ili, u nekim slučajevima, telefonski pozivi. Također, pojedini servisi za izradu newslettera omogućavaju vam besplatnu uslugu korištenja ako imate manju bazu pretplatnika ili koristite samo osnovne opcije.

Generiranje prometa prema web odredištima

Newsletter je i zahvalan alat za distribuciju i promidžbu sadržaja sa službenih online odredišta i tvrtke ga često koriste upravo u tu svrhu. Drugim riječima, možete ga opremiti poveznicama koje vode na vašu web stranicu, blog, webshop ili službene profile na društvenim mrežama. Ovisno o veličini baze pretplatnika i zanimljivosti samoga sadržaja, newsletter može pridonijeti rastu prometa na vašoj online destinaciji, i to najvrjednije publike – one koju zanimaju vaši proizvodi, usluge i poslovne aktivnosti kojima se bavite.

I za kraj jedna mala, ali iznimno važna napomena. Prije nego što uvedete e-mail marketing u svoju poslovnu praksu, obvezno proučite što o newsletteru kaže Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Naime, newsletter možete slati samo onim korisnicima koji su vam dali pristanak za to, a istodobno oni moraju imati mogućnost da u svakom trenutku odjave pretplatu. Kako je GDPR poprilično kompleksna materija, svakako je poželjno da potražite i savjet stručne pravne osobe.