shutterstock_1067445539

Ako ste poduzetnik i pratite digitalne trendove, vrlo vjerojatno ste već prisutni na društvenim mrežama (ili o tome barem ozbiljno razmišljate). No, jeste li se zapitali koristite li ih na pravi način? Bez obzira na to jeste li aktivni na Facebooku, Instagramu, LinkedInu ili nekom drugom kanalu, postoje određene stvari i prakse koje svakako trebate izbjegavati ako želite zadržati profesionalnu sliku i dignitet u digitalnom okruženju.

Izdvajamo neke od čestih pogrešaka koje se znaju potkrasti tvrtkama i poduzetnicima pri njihovu nastupu na društvenim mrežama, a za koje nikako ne želite da se dogode i vama.

Nemate plan niti strategiju

Otvorili ste profil na Facebooku i odlučili “tu i tamo” nešto objaviti – kada uhvatite vremena i kad vam se učini zgodno. Drugi pak mogući scenarij je da od početka konstantno bombardirate publiku objavama, misleći kako ćete tako privući njihovu pozornost i potaknuti ih da kupe vaš proizvod ili uslugu. U oba slučaja zaboravite na ikakve zadovoljavajuće rezultate. Nastup na digitalnim kanalima treba biti strateški promišljen, unaprijed isplaniran te prilagođen tvrtki, odnosno brendu, ali i samoj društvenoj mreži.

Neredovito i stihijsko objavljivanje sadržaja bez razrađene komunikacijske strategije obično je prva pogreška koju čine poduzetnici na društvenim mrežama, što obično dovodi do izostanka interakcije publike i neprofesionalnog imidža. Ako ne znate kako napraviti strategiju nastupa na društvenim mrežama i nemate vremena za planiranje sadržaja, postoje profesionalne agencije koje će to učiniti za vas.

Pričate samo o sebi

Društvene mreže mogu dobro poslužiti kao sredstvo promicanja biznisa, ali važno je znati mjeru. Konstantnom samopromidžbom i “ja, ja, ja” pristupom brzo ćete izgubiti korisnike koji u digitalnom okruženju ionako imaju malu toleranciju na dosadan i naporan sadržaj. Naravno, sasvim je u redu objaviti informaciju o novim proizvodima, popustima ili aktivnostima tvrtke, ali to ne bi trebao biti jedini sadržaj na vašim kanalima. Podijelite neko zanimljivo istraživanje iz branše ili članak iz vanjskih izvora, napravite infografiku, poigrajte se različitim formatima, napravite anketu za korisnike… Mogućnosti za kreativniji pristup ne nedostaje.

Doduše, na poslovnim društvenim mrežama, kao što je, primjerice, LinkedIn, redovita samopromidžba tvrtke nešto je što se očekuje “po defaultu”, ali pritom je također važno da svoju priču ispričate tako da bude zanimljiva, informativna i korisna B2B publici, uz doziranje količine objavljenog sadržaja.

Ne komunicirate s korisnicima

Društvene mreže zovu se tako s razlogom, zar ne? Ako vaši korisnici imaju pohvalu, upit, prigovor ili kritiku, svakako reagirajte i dajte im do znanja da ste ih čuli. Ponekad će biti dovoljno zahvaliti nekome na lijepom komentaru, ponekad ćete trebati napisati “diplomatski” odgovor i smirivati nekog nezadovoljnog fana, ali to je sve prirodno i očekivano u društvenomrežnom okruženju. Najveća pogreška je da se ponašate kao da vaši korisnici ne postoje jer će se i oni ubrzo početi tako ponašati prema vama.

Objavljujete nerelevantan sadržaj

Vaši korisnici prate vas na društvenim mrežama jer od vas očekuju određeni tip sadržaja koji će im biti informativan i koristan. Ako im to ne pružite, u većini slučajeva slijedi – “unfollow”. Primjerice, ako se bavite prodajom informatičke opreme, vaša će zajednica objeručke prihvatiti blog-post sa savjetima o održavanju računala, ali će zasigurno ostati nemalo zbunjena ako počnete pričati o vremenskoj prognozi za nadolazeći vikend. U redu, malo karikiramo, ali poanta je jasna: na društvenim mrežama ne bavite se temama koje nemaju jasnu poveznicu s vašim biznisom ili područjem djelovanja.

Također, pripazite i na vrstu sadržaja koji plasirate. Ako ste vidjeli da neki brendovi objavljuju memeove i šaljive viralne slike kako bi povećali angažman fanova, to nužno ne znači da je ta praksa prikladna i za vaše kanale, odnosno zajednicu.

Kršite pravila društvenih mreža

Društvene mreže imaju svoje specifične zakonitosti, pravila i smjernice kojih se obvezno trebate pridržavati, pogotovo ako želite zadržati profesionalni ugled, ali i prisutnost na njima. Primjerice, jedno od temeljnih pravila na Facebooku je to da se fizičke osobe predstavljaju putem profila, dok kompanije, brendovi i organizacije moraju otvoriti stranicu, odnosno “page”. Premda u manjoj mjeri nego nekad, još uvijek se može naići na primjere koji, vjerojatno zbog neupućenosti, krše to pravilo (pogotovo kad je riječ o kafićima i kozmetičkim salonima).

Želite organizirati nagradni natječaj na Facebooku za svoje fanove? Super ideja, ali imajte na umu da ne smijete od korisnika tražiti da tagiraju prijatelje u komentarima ili podijele objavu kao uvjet sudjelovanja u natječaju. Naime, to nalažu pravila Facebooka pa ako ih se ne pridržavate, riskirate penalizaciju i gašenje svoje službene stranice.

Nadalje, vjerujemo kako ne treba posebno naglašavati da na društvenim mrežama nije nikako dopušteno objavljivanje lažnog, uvredljivog i diskriminirajućeg sadržaja. Ako ste i mrvicu u dilemi u vezi s tim jesu li neki status ili fotografija prikladni – bolje odmah odustanite od njegova objavljivanja. Loš glas na društvenim mrežama širi se brzinom munje, a njegove posljedice mogu trajati veoma dugo. Ako niste potpuno sigurni što je sve (ne)dopušteno činiti na društvenim mrežama, svakako je poželjno posavjetovati se sa stručnjacima.