shutterstock_381255700

Koliko puta ste otvorili web stranicu neke tvrtke i odmah shvatili kako ona djeluje – zastarjelo i neatraktivno? Nažalost, to još uvijek nije rijedak slučaj u domaćem poslovnom svijetu, pogotovo kada je riječ o web odredištima malih poduzeća i obrta. Donekle je razumljivo da (mali) poduzetnici nemaju uvijek vremena i resursa redovito voditi računa o ažuriranju i prilagodbi svojih digitalnih kanala, ali kada vam stranica izgleda kao da je napravljena u prošlom desetljeću, tada uistinu imate problem.

Osim što zastarjeli web “bode u oči” i ne izgleda nimalo reprezentativno, postoji velika mogućnost da vas potencijalni partneri i kupci jednostavno ne shvate ozbiljno i stoga “pobjegnu” konkurenciji (koja, naravno, ima stranicu dizajniranu u skladu sa svim modernim standardima). Kako biste izbjegli takve slučajeve, izdvajamo nekoliko znakova i scenarija koji vas upozoravaju na to da je vrijeme za redizajn web stranice!

Stranica je spora

Jedan od ključnih signala da trebate novu stranicu je njezina sporost. Internetski korisnici danas jednostavno nemaju strpljenja niti razumijevanja za sporo učitavanje weba te očekuju željenu informaciju odmah i sad! Ako su vašoj stranici potrebne više od dvije sekunde da se u potpunosti prikaže posjetitelju, to je već jasan znak da trebate učiniti nešto po tom pitanju.

Stranica je neresponzivna

Prilagođenost weba mobilnim uređajima, odnosno svim veličinama ekrana danas je standard ispod kojega se jednostavno ne ide! Međutim, još uvijek ima stranica za koje se čini kako su nastale i ostale u drevnim vremenima kada smo internetu pristupali isključivo putem računala. Nemojte dopustiti da i vaša bude u tom neželjenom društvu jer, osim što će vas mobilni korisnici interneta (koji su danas u većini) jednostavno ignorirati, bit ćete kažnjeni i lošom pozicijom na tražilicama. Drugim riječima, Google danas više nema milosti za neresponzivne stranice.

Stranica pruža loše korisničko iskustvo

“Keep it simple”, glavna je mantra modernog web dizajna. Ako je vaša stranica nepregledna, teška za snalaženje, neintuitivna i pretrpana nepotrebnim značajkama, vrijeme je za redizajn iz korijena. Loše korisničko iskustvo nešto je što si nikako ne smijete dopustiti jer će vam korisnici pobjeći glavom bez obzira, pogotovo ako moraju previše “razmišljati” i ne mogu u nekoliko klikova pronaći informaciju koju traže.

Stranica nije “oku ugodna”

Trendovi u digitalnom svijetu često se mijenjaju i ono što je u web dizajnu prije samo nekoliko godina bilo hit, danas već možda pripada nekom “online muzeju”. Zastarjeli i neatraktivan dizajn ostavlja loš dojam kod korisnika i nepovoljno utječe na imidž poduzeća, a istodobno narušava i već spomenuto korisničko iskustvo. Proučite kako izgledaju druge stranice u branši, proguglajte članke na temu trendova u web dizajnu i bit će vam vrlo brzo jasno trebate li se mijenjati.

Tvrtka je prošla kroz rebranding

Sve promjene u imidžu, vizualnom identitetu, logotipovima i službenim bojama vaše tvrtke trebaju biti implementirane i na web stranicu. Odnosno, ako ste proveli temeljit rebranding poslovanja, vaše online odredište istodobno mora odražavati nove promjene, što znači da je redizajn neminovan. Zasigurno ne želite da vaši kupci i klijenti dođu na stranicu i dobiju dojam da je riječ o nekoj sasvim drugoj tvrtki.