shutterstock_1256100628

Instagram je društvena mreža koja donosi zabavan i oku ugodan sadržaj, najčešće u obliku fotografija, ali je istodobno i učinkovit marketinški alat. Procjenjuje se da tu društvenu mrežu u Hrvatskoj koristi već oko milijun ljudi, a među njima su zasigurno i sadašnji i budući korisnici vaših proizvoda ili usluga. Ako vaša tvrtka još uvijek nije aktivna na Instagramu, krajnje je vrijeme da se “ukrcate na vlak”, a u nastavku izdvajamo nekoliko razloga zašto trebate biti prisutni na najpopularnijoj mreži za objavljivanje slikovnog sadržaja.

Instagram je već prilagođen poslovnim korisnicima

Instagram je već prilagođen tvrtkama (što nije ni čudno s obzirom na to da je u vlasništvu Facebooka), odnosno omogućuje vam aktiviranje “business profila”. Po čemu se poslovni profil razlikuje od osobnog? U prvome redu, kreiranjem poslovnog profila dobivate uvid u analitiku koja će vam otkriti više detalja o vašoj publici, odnosno pratiteljima, ali i izvedbi sadržaja koji objavljujete na Instagramu. Ne manje bitno, kada ste poslovni korisnik, otvara vam se mogućnost oglašavanja sadržaja (o tome malo kasnije) te još neke zgodne opcije, poput označavanja proizvoda u postovima.

Instagram je izvrstan alat za jačanje svijesti o brendu

Za svaku veliku i malu tvrtku koja sustavno i strateški gradi prisutnost u digitalnom okruženju, Instagram je nezaobilazan alat za jačanje svijesti o brendu. Naime, fokus Instagrama je prije svega na vizualnom sadržaju u foto i video formatu, što znači da vam pruža mogućnost da na kreativan i atraktivan način predstavite svoju tvrtku i proizvode te prenesete željenu priču i poruku ciljanoj publici. Naravno, imajte na umu da sadržaj koji plasirate mora biti kvalitetan i profesionalno produciran, stoga zaboravite na mutne fotografije niske rezolucije ili amaterske videozapise (doduše, njih možete iskoristiti za objavu u obliku Storyja, kao svojevrstan “behind the scene” materijal). Nemojte zanemariti ni tekstualni dio, odnosno prateće statuse i hashtagove koji nadopunjuju objavljene fotografije i videozapise te ih stavljaju u pravi kontekst.

Na Instagramu se možete oglašavati

Za razliku od Facebooka, organski doseg na Instagramu još uvijek igra važnu ulogu, ali plaćeno oglašavanje otvara vam vrata prema široj publici, većoj vidljivosti brenda i, u konačnici, većem broju vjernih pratitelja. Kako biste ste se mogli oglašavati na Instagramu, osim važeće kartice za plaćanje, morate imati i otvorenu stranicu na Facebooku s kojom ćete povezati svoj poslovni profil na Instagramu. Na izbor vam je ponuđeno nekoliko tipova oglasa (Photo Ads, Stories Ads, Video Ads, Carousel Ads i Collection Ads), a možete ih kreirati izravno putem Instagramove mobilne aplikacije ili Facebookova Ads Managera (u kojemu također možete pratiti analitiku predstavljenoga sadržaja). Naravno, publiku možete ciljano targetirati prema lokaciji, interesima i demografskoj strukturi, a Instagram vam daje i mogućnost automatskog targetiranja korisnika koji su slični vašim postojećim pratiteljima.

Na Instagramu je interakcija!

Korisnici Instagrama ne ustručavaju se angažirati na sadržaju koji im se sviđa. Statistike pokazuju kako fotografije objavljene na Instagramu u prosjeku privlače čak 23 % više interakcije (tj. lajkova i komentara) od onih na Facebooku, zahvaljujući vizualnoj naravi platforme i relativno boljem dosegu postova, a ima nešto i u tome što na Instagramu prevladava opuštajući i “pozitivan” sadržaj koji automatski povećava entuzijazam kod korisnika. Pritom je važno da redovito producirate zanimljiv i jedinstven sadržaj koji će privući pozornost, a ne zaboravite i uključiti se u komunikaciju sa zajednicom, što je pravilo broj 1 svake društvene mreže. U pravilu, veća interakcija povećat će i doseg vašeg sadržaja, a samim time i vidljivost brenda.

Instagram stvara interes za proizvodima

Istraživanja pokazuju kako 80 % korisnika prati barem jedan poslovni profil na Instagramu, a 60 % ih otkriva nove proizvode upravo na toj društvenoj mreži. Nadalje, čak 75 % korisnika poduzme određenu aktivnost (poput posjeta službenoj web stranici) nakon što na Instagramu uoče objavu nekog brenda. Ne treba posebno napominjati kako navedeni podaci upućuju i na činjenicu da ta društvena mreža može povoljno utjecati na prodaju. Ukratko, ako imate privlačnu fotografiju ili video svog proizvoda, sada znate gdje ih prvo trebate objaviti.