shutterstock_85858207

Nakon pojave društvenih mreža, više ništa nije isto! Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram i ostali društvenomrežni servisi iz korijena su promijenili naše svakodnevne živote, ljudsku komunikaciju i načine na koje koristimo internet te su istodobno postali neizbježan alat u svijetu biznisa. I sve to zbilo se u posljednjih desetak godina!

Ako nekim čudom vaša tvrtka još uvijek nije prisutna na društvenim mrežama ili se niste pomaknuli dalje od otvaranja stranice na Facebooku, vrijeme je da u tom smislu čim prije napravite nešto. Ako ih koristite na pravi način, društvene mreže mogu vam samo koristiti, a u nastavku izdvajamo nekoliko ključnih razloga zašto ih morate prigrliti i u poslovnom životu.

Vaši kupci su već odavno tu

Kako biste doprli do svoje ciljane publike, trebate biti tamo gdje se ona i nalazi, odnosno plasirati poruke putem onih kanala koje sadašnji i potencijalni kupci često koriste. Statistike pokazuju kako gotovo 50 posto Hrvata koristi društvene mreže, što nas dovodi do grube brojke od oko 2 milijuna stanovnika. Nije baš malo, zar ne!? Među njima zasigurno ima onih koje zanima vaš proizvod ili usluga te čine vašu savršenu ciljanu skupinu, ali i onih koji su možda čuli za vas pa išli provjeravati imate li stranicu na Facebooku. Ako niste tamo, vaša konkurencija vjerojatno jest.

Društvene mreže približit će vam vaše korisnike

Prisutnost na društvenim mrežama daje vam i pristup bogatoj analitici koja će vam otkriti više o vašim fanovima, odnosno korisnicima (kad je riječ o statistici, prednjači Facebook). Gdje se oni geografski nalaze? Kakva je njihova dobna i spolna struktura? Na kakav sadržaj najbolje reagiraju? Analitika koju pružaju društvene mreže dat će vam zanimljiv uvid u ponašanje i strukturu vaših fanova na temelju kojih ćete moći donijeti korisne poslovne odluke i prilagođavati svoju komunikaciju. Istodobno, putem upita i komentara korisnika otkrit ćete kako vas oni zapravo vide, čime su zadovoljni, ali i što ih eventualno muči vezano uz vaše proizvode ili usluge.

Izvor prometa na vašu stranicu

Društvene mreže pružaju mogućnost objave raznovrsnih formata sadržaja, a među njima su – naravno – i linkovi. Kad god objavite post koji “vuče” link s vaše stranice, netko će na njega vjerojatno i kliknuti te se možda i malo dulje zadržati na odredištu. Naravno, promet i konverzije koji dolaze s društvenomrežnih kanala ovise i o broju fanova, odnosno pratitelja koji imate, ali i o tome je li sadržaj koji plasirate zanimljiv ciljanoj publici. I ne zaboravite – ulaganjem u oglašavanje na društvenim mrežama povećavate doseg korisnika, što može rezultirati i većim brojem klikova.

Jeftin i učinkovit način marketinga

Tradicionalna marketinška rješenja, poput TV reklama, novinskih oglasa i outdoor oglašavanja, zahtijevaju poprilične budžete, a njihovu učinkovitost nije uvijek lako izmjeriti. S druge strane, društvene mreže, kao i svaki digitalni kanal, daju vam jasnu sliku o tome koliko ste ljudi dosegnuli svojom porukom te kako su reagirali na nju. Istodobno, oglašavanje na društvenim mrežama znatno je jeftinije od klasičnih načina. Osim toga, pruža vam i mogućnost preciznog targetiranja željene publike po interesima, lokaciji i demografskoj strukturi, a u slučaju LinkedIna korisnike možete čak segmentirati po poslovnoj poziciji i veličini kompanije u kojoj rade.

Jačanje brenda i imidža tvrtke

Ako na društvenim mrežama dijelite dobar, zanimljiv i koristan sadržaj, vaši fanovi će ga “lajkati”, ali i dijeliti dalje, šireći tako dobar glas o vama i jačajući svjesnost o brendu. Ukratko, dobar post na Facebooku zlata vrijedi! Drugim riječima, promišljen nastup na društvenim mrežama ojačat će povjerenje i lojalnost korisnika, a to je ono što svaka tvrtka želi. Ista stvar vrijedi i ako ste usmjereni na B2B poslovanje. Međutim, kako biste iskoristili društvene mreže na pravi način i podigli svoju komunikaciju na profesionalnu razinu, svakako vam savjetujemo da razradite strategiju u suradnji s profesionalnim digitalnim agencijama.

Osluškivanje konkurencije

Osim što će vam društvene mreže otkriti kako kuca bilo vaših kupaca, pružit će vam i jednostavan i brz uvid u ono što na digitalnim kanalima radi vaša konkurencija. Praćenje i analiza konkurencije uobičajena je stvar u svakom poslovanju, a Facebook vam, primjerice, nudi i mogućnost usporedbe izvedbi stranica sličnih vašima. Osim što će vam “škicanje” aktivnosti konkurencije dati poticaj da sami napravite nešto bolje i zanimljivije, pružit će vam i općenit uvid u trendove i kretanja specifične za industriju unutar koje djelujete.